Dětský kostým beruška

Dětský kostým beruška

1

 

Funkční úplet beruška

 

 

Opět přišel čas karnevalů a Ty přemýšlíš o pěkném kostýmu pro svou ratolest? Jsi na správném místě, protože Ti představujeme jednoduchý návod na výrobu kostýmu berušky. K jeho výrobě nepotřebuješ žádné stříhání, sukýnka se šije ze dvou rovných pruhů materiálu. V naší nabídce najdeš také materiál vhodný na výrobu podobného kostýmu s motivem včelky.

Obtížnost: vhodné pro začátečníky

Budeme potřebovat:

Pro šití použij nit v barvě látky, my jsme zvolili bílou nit pro lepší viditelnost stehů.

2

 

Postup při výrobě sukně:

1. Vystřihneme rovný pruh látky z puntíkovaného úpletu (šířka 160 ± 2 cm), délku si můžeš zvolit libovolnou, my jsme zvolili 40 cm. Snaž se vycentrovat vzor materiálu, ať pěkně navazuje.

3

 

2. Látku přeložíme na šířku napůl, lícovou stranou dovnitř, a sešijeme ji po délce 40 cm na 1 cm od okraje. Tím vytvoříme tunel. Poté obnitkujeme záložky.

4

 

3. Spodní okraj sukně obšijeme cikcakovým nebo overlockovým stehem.

5

 

4. Podehneme spodní okraj (spodní stranu) sukně a prošijeme.

6

 

5. Vystřihneme podšívkový díl sukně. Pruh z podšívky je o 5 cm kratší než pruh z puntíkovaného úpletu, tedy 35 cm. Opět budeme pracovat s celou šířkou materiálu (150 cm).

 

6. Podšívku přeložíme na šířku napůl, lícovou stranou dovnitř, a sešijeme ji po délce 35 cm na 1 cm od okraje. Okraje sešijeme k sobě.

 

7. Spodní okraj podšívkové sukně obšijeme cikcakovým nebo overlockovým stehem.

7

 

8. Z tylu si nastříháme pruhy na řasení. Stříháme přes celou šířku tylu (155 ± 5 cm), dva pruhy dlouhé 10 cm a dva pruhy dlouhé 9 cm.

8

 

9. Protože budeme tyl řasit, potřebujeme dvojnásobnou šířku pruhu, takže konce sešijeme k sobě. Vzniknou nám tak dva tunely.

9

 

10. Tylové švy položíme na sebe a v místech záhybů si uděláme značky krátkým nástřihem (vyznačíme si čtvrtiny celkové šířky).

10

 

11. Na podšívce si na spodním okraji, který jsme začistili, uděláme křídou značky (vyznačíme čtvrtiny celkové šířky). První značka je v místě, kde jsou okraje podšívky sešité.

11

 

12. Tyly řasíme najednou, položíme je na sebe, zarovnáme okraje a přišpendlíme je ke spodnímu okraji podšívkové sukně, lícem k sobě, značku ke značce. Kratší tyl je na podšívce, delší je nahoře a na něm šijeme.

 

13. Řasíme přímo pod patkou stroje. Můžeme si však pomoci ručním nebo strojovým prošitím a následným stažením materiálu.

12

 

14. Značky křídou uděláme také v horním pásu sukně a na podšívce sukně.

 

15. Ustřihneme gumu (o pár centimetrů kratší než je obvod pasu). Okraje gumy spolu sešijeme na 1 cm a začistíme.

 

16. Na gumu uděláme křídou značky (opět čtvrtiny obvodu gumy).

 

17. Sukni na okraji pasu prošijeme ručně (jako na obrázku) nebo strojem (nastavíme dlouhý steh a změníme napětí nitě), a poté stáhnutím nařasíme.

13

14

Stejně postupujte i u podšívkové sukně.

15

 

18. Přišpendlíme úpletovou sukni na gumu podle značek, lícovou stranou k lícové straně. Řasení ručně upravíme tak, aby bylo pravidelné. Sešijeme po celém obvodu na šířku 1 cm, gumu mírně roztáhneme a dbáme na to, aby bylo řasení na sukni rovnoměrné.

16

17

 

19. Stejným způsobem postupujeme i u podšívkové sukně, akorát lícovou stranu podšívky přišpendlíme k rubové straně gumy. Upravíme řasení, aby bylo pravidelné. Sešijeme po celém obvodu na šířku 1 cm, gumu mírně roztáhneme a dbáme na to, aby bylo řasení na sukni rovnoměrné.

18

19

 

K výrobě křídel budeme potřebovat:

20

 

1. Na karton si nakreslíme tvar křídel.

21

 

2. Karton přiložíme na puntíkovaný úplet, obkreslíme a vystřihneme přední díl v jednom kuse s přesahem (necháme cca 1 cm látky po okraji, abychom měli místo na sešití). Zadní díl vystřihneme ze dvou částí, po celém obvodu obou částí necháme přesahy (1 cm) na sešití.  

 

3.  Zadní díly křídel si přiložíme lícovou stranou k sobě a sešijeme je v šířce 1,5 cm pouze ve spodní části středového švu. Zahnutí středového švu si můžeme přežehlit.

22

 

4. Přední a zadní stranu křídel si položíme lícem k sobě a sešijeme je po celé délce, přičemž nahoře vynecháme asi 10 cm (aby se dal mezi sešité díly lépe vsunout karton). Záložky si v rozích zastřihneme, v záhybech uděláme nástřihy.

23

24

 

5. Obrátíme sešité díly lícem ven a vložíme do nich karton.

25

 

6. Skrz střední část kartonových křídel provlečeme gumičku a tím z ní vytvoříme ramínka. 

26

 

7. Otvor v horní a středové části křídel ručně zašijeme.

27

28

 

A kostým máme hotový. :) Pokud Ti zbyl kousek úpletu, můžeš si z něj vyrobit jednoduchou vázací čelenku. Nezapomeň nám poslat fotku své berušky. :) 

29