Jak si rychle a levně ušít plážovou tašku

Jak si rychle a levně ušít plážovou tašku

Látka vhodná na plážovou tašku

Najít kvalitní a prostornou plážovou tašku není snadné. Pokud patříte k lidem, kteří neví proč, ale vždycky sebou k vodě tahají příliš mnoho věcí (ale zase, buďme upřímní, nikdy nevíme, co nás čeká), pak se tato taška stane vaším příjemným společníkem během letní sezóny :)

Doba výroby: 1 hodina a 10 minut
Obtížnost: vhodné i pro začátečníky

Budeme potřebovat:


Látka

Díky správně zvolené tkanině vydrží taška déle a zvládne i náročnější podmínky. Pro tento typ tašky bychom doporučili kvalitnínepromokavý polyester. Za tento materiál budete vděční nejen při dešti, písku na pláži nebo když ji omylem polijete malinou či kávou. Tašku nemusíte hned vyhazovat do koše nebo prát v ruce, díky vlastnostem polyesteru ji můžete snadno vyprat v pračce. Jako podšívku jsme zvolili vysoce kvalitní šusťákovinu se zátěrem. Je pevnější a kvalitnější než tradiční podšívková tkanina. Nechceme, aby se naše nitro roztrhlo. Bylo by ideální, kdyby se vnitřek tašky také snadno udržoval. Díky tomuto materiálu to tak bude :)

V tomto případě vás potěší nejen kvalita, ale i cena. Pro naši plážovou tašku stačí objednat 60 cm nepromokavého polyesteru a 50 cm šusťákoviny se zátěrem.

Víme, že čas je drahý, a proto vás jistě potěší, že takovou tašku ušijete za méně než 70 minut.

Takže neztrácejme čas a pusťme se do práce!

1. Vzor nebudeme kreslit na papír, ale přímo na látku. Nejde o složitý střih, stačí pravítko a křída. Celá plážová taška se skládá ze čtyř dílů. Dva stejné díly vrchního materiálu (polyester) STŘIH 1 a dva stejné díly podšívky - šusťákoviny STŘIH 2. Díly podšívky budou kratší a na boku budou mít značku pro otvor, díly vrchního materiálu budou delší a budou mít značku pro lem a značku pro šití.

2. Nejprve si připravte podšívkové díly. Nakreslete vzor rovně na látku.
Na přeloženou látku budeme kreslit, čímž rovnou nastřihneme dvě vrstvy.

3. Vystřihněte tyto díly podšívky.

4. Okraje těchto dílů sešijte k sobě. Jeden celý a druhý s vynechaným otvorem o délce asi 15 cm. Tímto otvorem budeme hotovou tašku provlékat. Šili jsme overlockovým stehem, ale také rovným stehem. Podšívku celé tašky můžeme šít pouze rovným stehem potože je podšitá. Veškeré šití bude ukryto uvnitř mezi vrstvami, nebudeme se ho dotýkat, manipulovat s ním, takže by se nám nemělo párat. Stejným způsobem sešijte i spodní část podšívkovej tašky. Pokud nemáme overlock a chceme mít jistotu, že se taška nebude párat, můžeme kromě rovného stehu použít i cikcakový steh.

5. Sešijeme rohy tašky. Spojte boční šev se spodním švem a sešpendlíme je k sobě.

6. Sešijte rovným stehem švy, které budou tvořit rohy tašky. Šijeme rovným i overlockovým stehem.

7. Stejně jako jsme šili tašku z podšívky, budeme ji šít i z vrchního materiálu. Při šití tašky z vrchního materiálu nepotřebujeme nesešitý otvor. Tento krok se provádí pouze u podšívky. Vrchní část bude z jednoho kusu, bez otvoru pro převrácení tašky.

8. Po dokončení vrchní i podšívkové tašky, vložíme podšivkovú tašku do vrchní tašky, lícem k sobě.

9. Sešpendlíme tyto dva tašky dohromady. Nejprve je sešpendlíme v bočních švech a pak postupně po celém obvodu.

10. Tam, kde jsme sešpendlili obě tašky, prošijeme overlockem a rovným stehem.

Šijte po celém obvodu.

11. Spojili jsme podšívkovú i vrchní tašku.

12. Překlopte celou tašku na přední stranu přes vynechaný otvor v podšívce a zkontrolujte, zda vše dobře sedí.

13. Sešpendlíme chybějící otvor na podšívkovej taške a prošijte jej přibližně 1-2 mm od okraje rovným stehem. Tím se vnitřek tašky uzavře. Doufejme, že jsme uvnitř nezapomněli žádné špendlíky ;)

14. Pokud jsme si ještě před vystřižením dílů z vrchního materiálu neoznačili místa prošití a lemování, uděláme to nyní. Křídou obkreslete, kde horní tašku přeložíte a kde ji sešijete. Vyznačili jsme 10 cm od okraje pro podohnutí. Poté jsme označili 9 cm na šití od okraje lemu.

15. Vložte tašky zpět do sebe (podšívku do horní) a tašku složte v místě, kde jste si označili, že bude složená, a zajistěte ji špendlíky, aby se při šití nehýbala. V místě naznačeného prošití prošijte rovným stehem. Zvolili jsme vzdálenost 9 cm od okraje lemu.

16. Na podložky pod průchodky použijte kraftový papír. Pokud nevíte, jak na to, zde je videonávod: Jak vyrobit štítky a průchodky z kraftového papíru

17. Označíme umístění průchodek z kraftového papíru.
Určitě by měly být v místě, kde máme dvě vrstvy vrchního materiálu (proto máme podehnutí 9-10cm) Rozmístění průchodek určuje vzdálenost ramínek na tašce od sebe. V tomto kroku doporučujeme přiložit si tašku k tělu, abyste získali lepší představu o ideální vzdálenosti ramínků na tašce. Naše vzdálenost je 26 cm.

18. Po určení vzdálenosti přišijte v těchto místech podložky z kraftového papíru.

19. Nabijte průchodky ve středu podložek. Zvolili jsme větší průchodky o průměru 18 mm vzhledem k tomu, že ramínka tašky máme také se širší šňůry o průměru 1 cm.

Průchodky, které jsme použili, najdete TU
Šňůru, kterou jsme použili, najdete TU

20. Budeme potřebovat dvě šňůrky - na dva ramínka. Délku určíme také tak, že si tašku přiložíme k tělu a rozhodneme se, jak vysoko ji chceme nosit. Provlékněte šňůry průchodkami. Pokud se konce třepí, doporučujeme je přelepit lepicí páskou, kterou po navlečení odlepíme.

21. Po provlečení šňůry průchodkami udělejte na koncích šňůr uzly. Dobře je utáhněte a vyzkoušejte.

Jsme hotovi :)

Záleží jen na nás, co v ní budeme nosit. Pokud budeme v takové tašce přenášet těžší věci, raději zvolíme jiný druh popruhů, například bavlněné, které najdete TU

Výroba tašky s popruhy bude velmi podobná. Obě budou střihově stejné, liší se pouze očka pro uchycení a samotné šití. Potřebujeme popruh dlouhý asi 3 m, který bude prošitý přes přední a zadní stranu tašky vcelku.

Pro lepší pochopení jsme pro vás připravili krátké video.

Doporučujeme kombinovat tašku s kapsou na plavky, kterou lze snadno uvázat na rameno a kromě toho, že vypadá originálně, jsou plavky prakticky vždy po ruce. Určitě na ně potom nezapomeneme ;)

Pokud chceme ušít dvě tašky, protože máme kamarádku, která bude chtít přesně stejnou tašku, koupíme dvakrát tolik látky.

Přejeme vám příjemné šití a ještě příjemnější nošení.