Jak si ušít jednoduchou dětskou čelenku + střih ZDARMA

Jak si ušít jednoduchou dětskou čelenku
+ střih ZDARMA

Taková praktická, jednoduchá čelenka jistě najde uplatnění i během letních měsíců. Při sportu, při hraní nebo během výletů. Ušijeme ji rychle a dá s ní i pohrát, pokud chceme mít originálnější kousek.

Čas výroby: 20 minut
Náročnost: vhodné i pro začátečníky

Tentokrát nás čeká velmi jednoduché a rychlé šití. Doporučuji šít na overlocku, ale můžeme šít i na klasickém domácím šicím stroji cik cak stehem nebo overlockovým stehem. Budete ji mít hotovou velmi rychle.

Třeba si nachystat:


Látka

Nejvhodnější pro dětskou čelenku je jednoznačně úplet. Můžete si vybrat designový nebo jednobarevný, nebo obojí. Když zjistíte, jak jednoduše se taková čelenka ušije a jak dobře se bude nosit, nebude vám jich nikdy málo :)
K ušití čelenky nám postačí 20 cm úpletu. Už jen si tak umět vybrat vzor :)

Naleznete u nás 4 velikosti střihu.
Zvolíme si správnou velikost, kterou vymačkáme a vystřihneme.

Určete si zkontrolujte nastavení tiskárny! Hned po vytištění přeměřte zda vám velikostně (na cm) střih sedí.

Velikost XS (19,5 cm) Vhodné pro děti od 3 měsíců do 9 měsíců.
Velikost S (20,5 cm) Vhodné pro děti od 3 měsíců do 9 měsíců.
Velikost M (22 cm) Vhodné pro děti od 2 let do 5 let.
Velikost L (24,5 cm) Vhodné pro děti od 5 do ..možno až dospělosti ☺.

1. Nejprve si vymačkáme a vystřihneme střih, který jste našli u nás. Ke střihu již není potřeba přidávat žádné švové záložky. Budeme šít 0,5 cm od okraje.

2. Dáme si látku do průhybu lícem k líci a napolohujeme střih-průhyb (na střihu středník) na průhyb látky. Střih našpendlíme a křídou obkreslíme.

4. Získáme zakreslenou celou čelenku, kterou vystřihneme.

5. Přehneme čelenku uprostřed lícem k líci a zašpenlíme čelenku, aby se nám při šití okraje neposouvali.

6. Sešijeme celou stranu čelenky. Já šiji na overlocku s minimálním ořezem materiálu. Můžeme šít i na klasickém domácím šicím stroji cik cak stehem nebo overlockovým stehem. Také bych šila co nejblíže k okraji, hlavně abychom „vzali“ oba materiály.

7. Přežehlíme čelenku po rubové straně tak, aby šev byl přibližně ve středu čelenky.

8. Převrátíme čelenku na druhou stranu a opět ji přežehlíme, tak aby byl šev přibližně ve středu.

9. Přiložíme okraje čelenky k sobě a z vnitřní strany sešpendlíme. Budeme spojovat boky čelenky, abychom ji měli celou spojenou. Budeme šít uvnitř v čelence. Je to komplikovanější na manipulaci, protože čelenku máme převrácenou na lícní straně, ale šijeme po rubové straně (uvnitř čelenky). Nezašijeme dokola obě vrstvy. Při šití vynecháme otvor (cca: 3-4 cm) přes který pak toto šití převrátíme – vložíme dovnitř do čelenky.

10. Převrátíme vše na lícní stranu. Jediné, co nám zbylo k zašití, je sešít otvor.

11. Vezmeme si jehlu a nit a sešijeme ručně otvor. Sešíváme otvor tak, že bodově spojujeme jednu s druhou stranou otvoru.

12. Díky tomuto šití bude šití málo viditelné. Celou hotovou čelenku přežehlíme a odzkoušíme.

Výhodou tohoto jednoduchého střihu je, že si s ním lze pohrát a můžeme dosáhnout i zajímavější čelenku. Například když po kroku 8. - přetočíme jednu stranu, můžeme dostat zajímavou přetočenou čelenku. Na konci výroby bych doporučila místo, kde se materiál přetáčí, bodově přichytila ​​na klasickém šicím stroji.

Takový efekt přetočení lze provést i při sešívání okrajů. Okraje vložíme „do sebe“ jednu stranu přes druhou. Potom je takto přeloženo zašpendlíme a sešijeme.

Můžeme ji pak ozdobit květinkou, sponkami, ušít a uvázat mašličku ve stejném nebo jiném úpletu. Fantazii se meze nekladou. Hlavně aby se dobře nosila :)