Jak si ušít prakticky pytel na plavky

Jak si ušít prakticky pytel na plavky

Pytel na plavky je něco, o čem jste si možná nemysleli, že budete někdy potřebovat. Pokud ji vyzkoušíte, už nikdy se nebudete chtít vrátit k nevkusným plastovým sáčkům nebo taškám. Pro tento projekt jsme vybrali speciální materiál, který vás velmi příjemně překvapí (pokud jste ještě neměli to štěstí se s ním seznámit :).

Čas výroby: 30 minut
Obtížnost: vhodné pro pokročilé

Budeme potřebovat:


Tkanina

Pro takový praktický pytel bychom doporučili látky PUL z naší nabídky. Tyto speciální tkaniny jsou na spodní straně pokryty 100% nepromokavou vrstvou PUL. Tato tkanina se běžně používá na dětské látkové pleny a přebalovací podložky. Díky tomu, že je z jedné strany nepromokavá, budete mít jistotu, že vám cestou z pláže taška nepromokne. Tkanina je také prodyšná, takže nehrozí, že by se vám plavky zapařily. Bonusem je, že se jedná o dizajnovy pytal, který můžete barevně i materiálově sladit s plavkami nebo dokonce s plážovou taškou ;).

1.Tenhle materiál prodáváme také rozřezaný na panely o rozměrech 49x48 cm ± 1 cm. Vyhýbáme se vytváření zbytečného odpadu, a proto jej používáme přesně v takové velikosti, v jaké je. Na látku si nakreslete umístění průchodek z kraftového papíru a místo, kde budete šít a skládat pytel. Budeme mít dva rovné stehy vedle sebe, které vytvoří tunel, v němž bude umístěna stahovací šňůrka, která celý pytel utáhne. Náš konečný střih vypadá přibližně takto. Střih kreslíme přímo na látku.

2. Odřízněte okraje bez potisku a bez voděodolné vrstvy PUL.

3. Připravte si průchodky a kraftový papír. Pomocí kraftového papíru vytvoříme průchodky. Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás video nápovědu: Jak si vyrobit štítky a průchodky z kraftového papíru

4. Vystřihněte nebo vyřízněte kraftový papír do požadovaného tvaru. Naše má tvar obdélníku o rozměrech 3 x 6 cm. Při výběru velikosti tohoto kraftového papírového podkladu musíme samozřejmě myslet na velikost samotných průchodek.

5. Na látce si vyznačte umístění průchodek z kraftového papíru. Doporučujeme umístit průchodky uprostřed látky a na horní straně pytle.

6. Nastříhaný kraftový papír můžeme smáčknout v dlani. Bude vypadat jako kůže.

7.Na vyznačeném místě našijeme podložku z kraftového papíru rovným stehem a pomocí děrovacích kleští uděláme dírky (pokud je nemáte, můžete použít nůžky nebo kuchyňský nůž)..

8. Nabijte průchodky oběma vrstvami (kraftovým papírem a látkou).

9. Určeme si střed. Pokud vystřiženou kapsu umístíme do záhybu, bude to střed průchodek a také střed přední části kapsy. Vyznačte si střed přední části kapsy zastřižením.

10. Okraje sešpendlete a sešijte. Šijeme na overlocku s minimálním ořezem materiálu. Můžeme také šít na klasickém domácím šicím stroji cikcakovým stehem nebo overlockovým stehem. Šijeme co nejblíže k okraji, zejména proto, abychom sešili obě strany k sobě. Nejprve vrstvy k sobě přišpendlíme, aby se při šití nepohybovaly.

11. Střed předního dílu a střed zadního dílu (v místě švu) položte a přišpendlete na sebe ve spodní části tašky. Průchodky jsou v horní části.

12. Sešijte okraje cik-cak stehem nebo overlockovým stehem.

13. Horní okraj upravte cik cak stehem nebo overlockovým stehem.

14. Podehneme a prešpendleme horní okraj vrecka podle značek.

15. Šijeme rovným stehem kolem horní části tašky. Budeme mít dva stehy vedle sebe. Vytvoří tunel pro stahovací šňůrku. Nejprve prošijte šev, který je blíže hornímu okraji.

16. Připravte si stahovací šňůrku, která celou kapsu utáhnete.

17. Vložte stahovací šňůrku dovnitř - do horní části pod ohybem, co nejblíže k šití.

18. Konce šňůrky provlékněte průchodkami ven z ohnuté části.

19. Šijte rovným stehem po celé délce spodní části tunelu, kde je stahovací šňůrka. Budeme mít dva stehy vedle sebe. Tak nam vznik tunel na stahovací šňůru.

20. Pytlík je připraven. Pokud chceme, můžeme ho nechat tak, jak je nyní, nebo můžeme konce šňůrky na obou koncích "zauzlovat".

21. Rozhodli jsme se použít praktickou plastovou koncovku pro utažení pytlíku. Stěhování bude rychlejší a praktičtější.

22. Konce šňůrky jsme se rozhodli ukončit pěknými černými koncovkami, které ladí s brzdou a jsou také velmi praktické.

Tenhle praktický pytlík se jistě stane oblíbeným letním doplňkem, který nejen dobře vypadá, ale určitě vám i dobře poslouží.

Přejeme vám příjemné nošení.