Jak ušít jednoduchou sukni z plisovaného šifonu (silky) + videonávod

Jak ušít jednoduchou sukni z plisovaného šifonu (silky)
+ videonávod
=

Plisovaný šifon

Pojď si s námi ušít plisovanou sukni!

Plissé se těší velké oblibě a jen u nás na něm najdeš vzory, které nikde jinde neuvidíš. Ušijeme si velmi jednoduchou sukni, která právě díky našemu plissé získává originalitu a nadčasovost. Dá se nosit během léta, jara a podzimu. Náš šifon je lehký, vzdušný a tím je ideální hlavně na léto. S vhodnými punčochami však najde uplatnění i během podzimu 😉. Při každém pohybu se jemně vlní a tančí s tělem.

Vybrali jsme si plissé s originálním potiskem, který se nám hodí na podzim a nakombinovali jsme k němu gumu ve stejném designu.

Doba výroby: podle dovednosti (do 2 hodin)
Obtížnost: vhodné i pro začátečníky

Budeme potřebovat:


Látka

Na tuto sukni použijeme náš jemný plisovaný šifon, který je matný a příjemný na dotek. Je to lehká látka, která je jako stvořená pro vzdušné oblečení, například šaty a sukně. Plisování jí dodává šmrnc a originalitu. Plisovaný šifon je dalším unikátním produktem v naší nabídce, na jehož vývoji pracoval tým Takoy několik měsíců. Jedná se o šifon, který je speciálně upraven tak, aby krásně držel vyplisovaný tvar. Není třeba jej řasit ani vrstvit. Je krásný tak, jak je. Sám o sobě. Plisovaný šifon u nás najdeš v různých vzorech, které potlačujeme v naší vlastní výrobě. Umíme jej pěkně kombinovat is designovými gumičkami ve stejném vzoru.

Postup

1. Připravíme si materiál. Při koupi materiálu myslíme na to, že se jedná o plisovaný materiál a tak si musíme předem promyslet, kolik nám ho bude potřeba. Samotný střih je polovina obvodu sukně x šířka sukně. My máme sukni dlouhou 75 cm a tak nám stačí polovina obvodu sukně. My jsme si koupili 1,2m.

(Například: Při objednávání plisované látky je třeba myslet na to, že 1m látky v nataženém stavu je 50 cm vyplisovaného materiálu - (na obrázku níže je to označeno a.) co je to, co my potřebujeme pro obvod pasu (příp.boků).
Tedy objednáváme 2,5x více materiálu. Máme-li obvod boků 100 cm, potřebujeme cca 250 cm na dlouhou sukni. Šířka našeho šifonu je cca 150 cm (což je v tomto případě délka sukně) a pokud chceme sukni maximálně 77 cm dlouhou, pořídíme si jen 130 cm látky az jedné šířky dokážeme vystřihnout přední i zadní díl. Pro představu viz obrázek.

2. Vyrobíme si střihovou šablonu. Její rozměry budou 75 cm (délka sukně) x 1/2 obvodu sukně. Položíme si střihovou šablonu na materiál a obkreslíme ji. Získáme jeden díl sukně (přední nebo zadní).

3. Položíme střihovou šablonu na materiál, pod první obkreslený díl. Získáme druhý díl sukně. Při polohování myslíme na to, aby plissé šlo vždy po osnově.

4. Vystřihneme díly a získáme přední a zadní díl sukně.

Nezapomeň na směr vzoru, aby se Ti vzor neotočil a potom nešel na přední straně sukně opačně než na zadní straně.

5. Budeme spojovat přední a zadní díl sukně. Zašpendlíme obě strany sukně v bocích. Naložíme lícem k líci vystřižené díly a v bocích je zašpendlíme.

Při špendlení boků mysli na návaznost plissé. Ať nám plynule navazuje plisování v bocích, kde se pojí přední a zadní díl sukně.

6. Prošijeme rovným stehem zašpendlené díly sukně.

7. Začistíme švové záložky z předešlého šití overlockovým stehem či cikcakovým stehem.

8. Nyní si pohrajeme s vrchní částí sukně. Budeme špendlit plissé. Je to poněkud zdlouhavá část našeho pracovního postupu, ale pokud chceme mít na pase plissé pěkně spojené s gumou, je nezbytná. Budeme špendlit plissé tak, aby se nám „neotvíralo“ tedy každý jeden záhyb prošpendlíme samostatně.

9. Přešpendlené záhyby plissé prošijeme rovným stehem cca. 1 cm od vrchního okraje. Po prošití máme jistotu, že nám pěkně sedne a nebudou se záhyby při sešívání s gumou ohýbat na různé strany.

10. Začistíme vrchní a spodní okraje sukně overlockovým či cikcakovým stehem.

11. Vystřihneme si gumu. Délku si určíme podle našeho obvodu pasu, pružnosti gumy a podle umístění, kde chceme sukni nosit (vysoký/nízký pás). Přeměř si těsnost přímo na svém pase.

12. Začistíme okraje gumy overlockovým či cikcakovým stehem.

13. Naložíme gumu lícem k líci a sešijeme okraje rovným stehem cca 1 cm od začištěného kraje.

14. Šev rozložíme a takto rozložené švekové záložky ještě přeštěpujeme.

15. Připravíme si gumu na sešívání se sukňovou částí.

16. Tužkou na textil si na rubovou stranu gumy zakreslíme 1 cm od okraje gumy dlouhou linii. Tato linie bude po celém obvodu gumy./p>

17. Budeme spojovat gumu se sukňovou částí. Vložíme gumu do sukňové části. Nejprve si určíme 4 značky. Střed gumy na zadním díle bude rozložen šev. Potom označíme střed gumy na předním díle a boční okraje. Stejně postupujeme u sukňové části, akorát tam nám boční okraje určují švy.

18. Našpendlíme gumu do sukňové části. Nejprve značku na značku. Střed předního dílu na střed předního dílu na gumičce, boky na boky a střed zadního dílu na střed zadní části gumičky, tedy tam, kde je šev. Potom si můžeme postupně popřidávat další špendlíky, dle potřeby.

Nezapomeň mezi špendlením natahovat gumu do sukně a držet se zakreslené linie. Přesně ta nám určuje, kam až má sahat začištěná záložka sukně.

19. Sešijeme našpendlený sukňový díl a gumu. Budeme prošívat po rubové straně. Podle potřeby budeme gumu při sešívání se sukňovou částí natahovat. Začištěná záložka má končit přesně v zakreslené linii (tj. 1 cm od okraje gumy).

20. Gumu následně prošijeme i po lícní straně. Budeme šít nejblíže k okraji gumy (1 mm). Takto máme pěkně spojenou naši sukňovou část s gumou.

21. Zapravíme si spodní začištěný okraj. Podehneme spodní začištěnou záložku sukňové části směrem dovnitř přibližně na 5-7mm a proštěpujeme rovným stehem.

22. Doporučujeme Ti po prošití přežehlit záhyby, aby bylo plissé pěkně uhlazeno ve spodní části sukně a nevyrovnávalo se. Budeme špendlit plissé tak, aby se nám „neotvíralo“ tedy každý jeden záhyb prošpendlíme samostatně a přežehlíme.

Takto jednoduše a rychle máme ušitou jedinečnou plisovanou sukni, která se jistě stane oblíbeným prvkem Tvého šatníku 😍

Jak si ušít plisovanou sukni

Uši si s námi velmi jednoduchou sukni na gumičku, která právě díky našemu plisé získá originalitu a nadčasovost. Dá se nosit během léta, jara a podzimu. Pojď si ušít s naším video-návodem plisovanou sukni z šifonu.