Jak ušít kvalitní plážovou deku

Jak ušít kvalitní plážovou deku

Výběr materiálů

Tentokrát jsme pro vás připravili něco, co vám velmi dobře poslouží. Plážová deka.

Neni jen plážová! Můžete ji použít i mimo pláž :) Například u bazénu, na pikniku, u vody, při kempování, doma na zahradě nebo kdekoli, kde si chcete lehnout, odpočinout nebo posedět. Skládá se ze tří vrstev. Vrchní vrstva je vyrobena z bavlněného froté s vrstvou PUL, prostřední vrstva je z vatelínu a spodní vrstva je vyrobena ze šusťákovina se zátěrem. Bude tedy praktická, měkká, nepromokavá a v případě chladu příjemně hřejivá.

Doba výroby: 1 hodina a 30 minut
Obtížnost: vhodné pro začátečníky

Budeme potřebovat:


Materiál

Vrchní vrstva - bavlněné froté s vrstvou PUL

Froté znáte z koupelen, protože se díky své savosti používá na ručníky, osušky, župany apod. Toto froté s vrstvou PUL je vhodné pro kojenecké potřeby - bryndáky, přebalovací podložky, nepromokavá prostěradla. Bavlna je tkaná na polyesterové síťovině, a proto je toto froté odolné. Tkanina je nepromokavá, ale zároveň prodyšná a zabraňuje zapařování, je tedy paropropustná.

Střední vrstva - vatelín/ polyesterové rouno

Vatelin je výplňový materiál, a právě proto se hodí pro náš projekt. Naše deka bude měkčí a ležení na ní bude mnohem pohodlnější.

Spodní vrstva - šusťakovina se zátěrem

Nepromokavý ortalion je lehká tkanina s dvojitou mléčnou vrstvou, která jí dodává nepromokavé vlastnosti. Jako spodní vrstva nám zajistí, že se na deku nedostane vlhkost ze země.

Ozdobné okraje - látka s potiskem nepromokavý polyester

Protože chceme, aby deka byla nejen funkční, ale také krásná, šijeme ji tak, aby měla krásné designové okraje.

1. Ze všech tří materiálů vystřihněte čtverce o rozměrech 160x160 cm. Naše deka se bude skládat ze tří vrstev - horní, střední a spodní.

2 . Vrchní vrstvu (z bavlněného froté s vrstvou PUL) a střední vrstvu (z vatelínu) položte na sebe a sešijte je k sobě. Položte je tak, aby froté vrstva byla nahoře a strana PUL byla pri vatelínu. To proto, aby se deka nepromočila, pokud na ní ležíme v mokrých plavkách. Vatelín jako vnitřní vrstva bude proto vždy suchý.

3. Nastříhejte pruhy designového polyesteru.
Ze 60 cm látky nastříhejte pět pruhů širokých 12 cm a dlouhých 150 cm. Čtyři z nich dejte stranou a pátý rozstřihněte na čtyři díly o délce 20 cm. Vzniknou čtyři dlouhé a čtyři krátké pruhy.

4. Pruhy sešijeme. Vždy dlouhý s krátkým. Chceme získat 4 pruhy dlouhé 170 cm a široké 12 cm. Položte okraj dlouhého pásu a okraj krátkého pásu na sebe, lícem k sobě, a prošijte je rovným stehem.

5. Všechny pruhy přežehlete na polovinu. Rohy sešijeme. Na začátku a na konci pásu označíme střed a odměříme úhel 45° tak, abychom získali trojúhelník, který bude mít vrchol v označeném středu.

6. Takto bude vypadat náš roh. Šijeme přesně podle značení..

7. Před šitím přiložte jeden pruh (lícem k líci) k druhému a sešpendlete je k sobě, aby se vrstvy při šití nehýbaly.

8. Prošijte roh v místě označení.

9. Ořízněte záložky švu na 3-4 mm. Vrchol trojúhelníku by měl být co nejblíže k okraji, abychom jej nemuseli dále ořezávat. Rohové části se budou lépe převracet.

10. Zažehlete šev a otočte roh do lícové strany.

11. Takto sešijte všechny čtyři rohy. Tím vytvoříme "okraj" deky, do kterého vložíme připravené látky.

12. Obraťte je všechny na druhou stranu. Na všech proužcích nakreslíme čáru 1 cm od okraje. Ukáže, kde budeme šít.

13. Vystřižené vrstvy deky sešijeme s tímto ozdobným okrajem.

Nejprve sešijeme spodní vrstvu ze šušťákoviny k lemu. Sešpendlíme je v rozích a vždy uprostřed celkové délky.

Pokud si nevěříte, přišpendlete jednotlivé díly po celé délce. Nic nezkazíte a budete mít jistotu, že při sešívání budou díly do sebe pěkně zapadat.

Šijeme podél vyznačené linie, kterou jsme si nakreslili v předchozím kroku. Tím získáme stejnou šířku lemu na obou stranách.

14. Stejným způsobem sešijte vrchní vrstvu s ozdobným okrajem.

Vrchní vrstva se skládá ze dvou sešitých materiálů. Vyrobeno z bavlněného froté s vrstvou PUL a vatelínu. Pracujeme s nimi, jako by tvořily jednu vrstvu. Při šití však musíme vynechat otvor pro převrácení. V případě velké přikrývky doporučujeme ponechat velký otvor 35-40 cm.

15. Takto ušitá přikrývka by však na okrajích nikdy nedržela správný tvar.

Rozhodně je třeba propojit všechny vrstvy. Nechceme prošívat po ploche, protože jak bavlněné froté s vrstvou PUL, tak i šušťákovina by ztratily vlastnosti, kvůli kterým jsme tyto materiály zvolili.

Taková přikrývka se při otočení na rubovou stranu na lemu zvykne proštepovať. My to ale uděláme jinak. Sešijeme záložky švů k sobě. Tímto způsobem bude šití uvnitř přikrývky a efekt bude stejný, jako kdybychom přikrývku celou proštepovali. Okraje budou pěkně spojené.

16. Celou deku převraťte vynechaným otvorem na lícovou stranu a sešijte otvor.

Nejlepší plážovou deku máme hotovou :)

Pokud si myslíte, že je tato deka příliš velká a špatně se skladuje, můžeme to vyřešit prakticky a designově. Stačí 5 cm široká a 110 cm dlouhá guma z naší nabídky. Rozstřihněte ji na 2 stejné části, vezměte dvě plastové spony, provlékněte gumičku každou sponou a sešijte.

Použité gumy naleznete ZDE
Plastové klipy, které jsme použili, naleznete ZDE

Výběr materiálů