Jak ušít odličovací tampony s balením

Jak ušít odličovací tampony s balením

Originální EKOlogický dárek

1

 

Proč začít používat textilní odličovací tampony?

Jsou jemné na dotek a jsou vhodné pro každodenní dokonalé odlíčení. Textilní tampony můžeš používat opakovaně. Odličovací tampony, které si ušijeme, budou vyrobeny z jemného bambusového froté az bavlny. O Tvou pokožku bude dokonale postaráno. Bambus je vhodný také pro citlivější pleť.

Výhodou textilních tamponů je, že jsou kvalitní a vydrží velmi dlouho. Nečeká Tě už žádné utrácení za nové jednorázové odličovací tampony a žádná tvorba zbytečného odpadu. Jsou ekologické.

Můžeš si s námi vyrobit jednovrstvé nebo dvouvrstvé textilní tampony. Oba typy budou mít z každé strany jiný povrch. Jemnější povrch (bambus nebo bavlna) je vhodný pro jemné čištění pleti a poněkud drsnější povrch (froté) pro odstranění odolnějšího make-upu. K textilním tamponům si můžeš také ušít tylový sáček, ve kterém je můžeš jednoduše skladovat. Je praktický, stačí ho pověsit v koupelně na háček a budeš mít své tampony hned po ruce :). Dohromady tvoří krásnou designovou sadu, která jako dárek potěší každou kamarádku.

Čas výroby: 30 minut

Náročnost: vhodné i pro začátečníky

Budeme potřebovat:

Použitý materiál:

Bambusové froté. Jako hlavní materiál pro výrobu textilních tamponů jsme si vybrali látku bambusové froté. Je to příjemně měkké froté s obsahem bambusu a bavlny. Tato savá látka je vhodná na ručníky, župany i odličovací tampony.

Bavlna premium. Bavlna premium je jednou z nejkvalitnějších přírodních látek se 100% podílem bavlny. Je odolná, prodyšná, absorpční, a zároveň nenáročná na údržbu. Bavlna premium je také vhodná pro ušití odličovacích tamponů, jelikož je potištěna ekologickými barvami. Jedná se o nejšetrnější metodu digitálního potisku, kterou v Takoy používáme.

Měkký tyl. Z tylu si ušijeme praktický sáček, ve kterém budeme tampony skladovat. Sáček si však můžeš ušít z jakéhokoli materiálu. Vybrali jsme tyl, protože je průsvitný a budeš vidět, kolik odličovacích tamponů máš ještě k dispozici. Navíc je tyl lehoučký a jemný. Náš designový tyl můžeš rovnou sladit s bavlnou se stejným vzorem, ať jsou odličovací tampony opravdu stylové.

 

1. Připravíme si jednoduché střihové šablony na odličovací tampony a sáček. Budou v rozměrech uvedených na obrázku.

3

 

2. Nejdříve si ušijeme sáček. To nejsnadnější (odličovací tampony) si necháme na konec. Vystřihneme šablonu pro střih sáčku a přiložíme ji na látku. Tento díl obkreslíme a vystřihneme rovnou 2x.

4

5

 

3. Overlockovým nebo cikcakovým stehem prošijeme okraje, spodní šev a boční okraje. Děláme to kvůli tomu, aby se nám okraje v budoucnu nepáraly.

6

 

4. Položíme na sebe oba díly, poté je přikolíčkujeme nebo sešpendlíme k sobě a pomocí střihové šablony si naznačíme, kde budeme šít. Budeme šít rovným stehem a vynecháme otvory, které budou na tunel pro vložení šňůrky ke stažení. Při špendlení si můžeme rovnou našpendlit i náš „handmade“ štítek, který nám náš sáček pěkně oživí :).

7

8

9

10

 

5. Sešijeme díly na klasickém šicím stroji. Šijeme rovným stehem. Při šití vynecháme otvor na tunel, který jsme střihovou šablonou naznačili. Tip: Pokud Tvůj stroj nechce tyl šít tyl, podlož šev po celé délce kancelářským nebo novinovým papírem, který po sešití jednoduše odstraníš.

11

 

6. Šití zažehlíme a prošijeme po lícové straně vynechaný otvor.

12

13

 

7. Vrchní stranu (otvor) sáčku si nejdříve prošijeme overlockovým nebo cikcakovým stehem kolem dokola.

14

 

8. Podehneme vrchní stranu, kde bude tunel, na 4 cm. Přežehlíme a prošijeme na 1,5 cm od okraje. Při šití Ti velmi pomůže naše magnetické vodítko na šicí stroj . Bude Ti hezky držet linii šití. Šijeme po rubové straně.

15

16

 

9. Připravíme šňůrky. Budeme potřebovat dvě šňůrky, jedna bude mít délku cca 50 cm.

17

 

10. Budeme je obě vkládat do podohnuté části sáčku, hned vedle posledního šití. Vkládáme je jednu přes druhou (jak vidíš na obrázku).

18

19

20

 

11. Konce šňůrek mohou vycházet z vnitřní nebo vnější strany.

21

 

12. Zbytek podehnuté části opět zašpendlíme a prošijeme rovným stehem. Opět si při šití můžeme pomoci magnetickým vodítkem. Budeme šít co nejblíže při podohnutém okraji po rubové straně.

22

 

13. Zauzlíme konce šňůrek a stahovací sáček máme hotový.

23

24

25Pokud bys chtěla vyzkoušet jiné metody šití podobných sáčků, můžeš se inspirovat na našem blogu v předchozích článcích: Jak ušít lněný sáček na chléb , Ušijte si praktickou sáček na plavky

 

14. Nyní v ystřihneme střihovou šablonu na odličovací tampony. Jedná se o kruh o průměru 8 cm :) Položíme jej na bavlněnou látku, obkreslíme a vystřihneme.

26

27

28

 

15. Opět ho položíme na bambusové froté, obkreslíme a vystřihneme.

28

 

16. Položíme na sebe vystřižené odličovací tampony rubem k rubu. Lícová strana našeho bambusového froté je ta „drsnější“ froté část.

30

 

17. Sešpendíme a obšijeme dokola. Šijeme overlockovým nebo cikcakovým stehem.

31

32

33

 

18. Při šití overlockovým stehem vtáhneme šití dovnitř – do overlockového stehu. Můžeme to udělat jehlou nebo háčkem.

34

35

Máme hotovo :)

Takových tamponů si můžeš ušít do zásoby hodně. Můžeš je vyrobit například jen z jedné vrstvy našeho bambusového froté, jelikož jedna strana froté je jemná a druhá drsnější. Vystřižené tampony jednoduše obšiješ kolem dokola overlockovým nebo cikcakovým stehem.

Pokud chceš mít tampony ušité bez viditelných stehů, můžeš přiložit oba díly tamponů lícem k líci, prošít je dokola rovným stehem, s vynecháním otvoru pro převrácení, a pak jen převrátit a ozdobně prošít po lícové straně.

36

Kreativitě se meze nekladou :)

Věříme, že i ve Tvé domácnosti najdou každodenní využití.

37

38

Najdeš u nás také videonávod, který Ti se šitím jistě pomůže.


JAK UŠÍT ODLIČOVACÍ TAMPÓNY S BALENÍM

JAK UŠÍT ODLIČOVACÍ TAMPÓNY S BALENÍM
Koukni na jednoduchý návod jak ušít dizajnovou sadu textilních odličovacích tampónu s praktickým balením. Jde o ideální ekologický dárek pro každou ženu.