Jak ušít pytlík na svačinu s kapesníkem + videonávod

Jak ušít pytlík na svačinu s kapesníkem
+ videonávod
=

Designový polyester

Školní rok brzy opět začne a k tomu patří i shánění školních potřeb. Určitě se už pomalu rozhlížíte po kouscích, které budou vaše děti potřebovat. Jedním z nich mohou být boxy na svačinu. Co kdybyste v tomto školním roce připravili pro své děti ekologický pytlík, do kterého by si každé ráno mohly zabalit svačinu? Ukážeme Vám, jak jednoduché bude, ušít si s námi rolovací svačinový pytlík a jednoduchý bavlněný kapesník.

Doba výroby: 40 minut
Obtížnost: vhodné pro začátečníky

Budeme potřebovat:


Látka

Pro ušití svačinového pytlíku jsme si vybrali polyester s originálním potiskem. Naš pytel bude nejen praktický, ale i pěkný. Částečně nepromokavá polyesterová tkanina, nazývaná také kočárková tkanina, je na rubové straně impregnována PU (polyuretanem), díky čemuž je tento materiál částečně nepromokavý. Polyester má také vysokou odolnost proti oděru a roztažení.

Tkanina má potisk s certifikací OEKO TEX STANDARD 100 třídy I (od roku 1992 mezinárodní systém testování a certifikace textilií vyrobených pouze z netoxických materiálů). Tento materiál tiskneme přímo u nás, takže si můžete vybrat z našich jedinečných vzorů.

1. Připravte si šablonu střihu. Tato šablona střihu bude velmi jednoduchá. Nakreslete ji na papír a vystřihněte. Přesné rozměry najdete na obrázku pod tímto textem.

2. Vybereme si vhodnou látku (v našem případě designový polyester) a dáme ji do průhybu. Budeme stříhat látku dvojmo, tedy dvě vrstvy na jednou. Proti posunutí materiálu doporučujeme použít praktické těžítko, které využijete iv dalších krocích.

3. Napolohujeme střih na látku co nejblíže k okraji materiálu.

4. Střih zatížíme těžítky, aby se neposouval, díky tomu nám pěkně přilehne k materiálu. Pokud máme střih na tvrdším papíře není nutné použít špendlíky. Postačí nám těžítka. Obkreslíme střih. Nezapomeň zakreslit průstřih. Tato značka nám bude naznačovat umístění suchého zipu.

5. Po obkreslení vystřihneme díly z látky. Jelikož jsme stříhali dvojmo, získali jsme najednou přední i zadní stranu svačinového pytlíku.

6. Zkontrolujeme si podle střihové šablony zákres, který znázorňuje umístění suchého zipu.

7. Vezmeme si 20 cm suchého zipu. Suchý zip se skládá ze dvou pásů. Jeden je z plyše a druhý z háčku. Položíme si je na vystřižené díly. Naznačená linie určuje střed umístění suchého zipu.

8. Našpendlíme suchý zip na díly.

9. Našijeme suchý zip na přední i zadní stranu svačinového pytlíku. Našíváme ho co nejblíže okraji, rovným stehem. V místě změny směru se na zvednuté patce otočíme a šijeme plynule u okrajů suchého zipu. Takto našijeme oba suché zipy.

10. Položíme přední i zadní stranu svačinového pytlíku lícem k líci. Pomocí krejčovských kolíčků si je spojíme, aby se nám při šití díly nehýbaly.

11. Prošijeme boční okraje svačinového pytlíku. Šijeme po rubové straně.

12. Prošijeme rovnou i spodní stranu. Stále šijeme po rubové straně. Díly máme stále položeny na sobě lícem k líci.

13. Budeme sešívat spodní rohy pytlíku. Spojíme si boční šev se spodním švem pomocí krejčovským kolíčkům. Potom je prošijeme klasickým rovným stehem. Takto si ušijeme oba rohy. Budeme šít na 0,5 cm.

14. Zapracujeme vrchní okraj pytlíku. Uděláme to jednoduše. Na dvakrát podehneme vrchní okraj. Podehneme ho na cca: 5mm. Toto podehnutí pak sešpendlíme špendlíky nebo krejčovskými kolíčky. Tip: U tohoto materiálu doporučujeme při pomocných pracích používat kolíčky. Polyester je pevný a špendlíky by obtížněji přecházely přes vrstvy materiálu. Snáze se vám bude pracovat se kolíčky.

15. Takto si kolem dokola podohneme celý horní okraj a tím ho připravíme k šití. Potom prošijeme podohnutí rovným stehem. Budeme šít po rubové straně.

16. Budeme si nyní přeštěpovávat boční kraje, abychom dosáhli krásnějšího tvaru pytlíku. Zvýrazníme tím boční kraje. Nejprve si změříme šířku boční strany, která nám vznikla sešitím spodních rohů. Celou tuto šířku přeneseme na horní část.

17. Pomocí kolíčků si naznačíme boční kraje a připravíme pytlík na prošívání. Budeme ho prošívat od jednoho bočního vrchního kraje, přes spodní kraj, až po vrch druhého bočního kraje. Budeme prošívat jednou a v místě změny směru šití budeme pytlík na zvednuté jehle otáčet. Šijeme co nejblíže k okraji (1-2mm). Toto šití je ozdobné, abychom dosáhli krásnějšího tvaru svačinovéhoo pytlíku a aby se nám i lépe a snadněji roloval. Pokud si nevěříš, že udržíš pěknou linii šití, nemusíš ho prošívat. Základní funkčnost pytlíku to nenaruší.

18. Takto si prošijeme obě strany pytlíku.

Takový rolovací, svačinový pytlík je praktický, rychle se ušije, je ekologický a navíc designový 😉

Pokud chceš svůj projekt ještě vylepšit. Pojď si s námi ušít i bavlněný kapesník ve stejném designu🙂. Postup je v tomto případě velmi jednoduchý.

1. Na látku si zakreslíme čtverec o velikosti 40x40 cm.

2. Vystřihneme si zakreslený čtverec o velikosti 40x40 cm.

3. Pohodneme si okraje vystřiženého čtverce na cca 0,5 cm na jednou a poté rovnou na dvakrát. Doporučujeme přežehlit tyto okraje. Lépe se nám pak budou prošívat.

4. Přežehlené okraje budeme prošívat. Šijeme po rubové straně kapesníku a šijeme co nejblíže k podohnuté záložce. V místě, kde jsou rohy, se při šití na zvednuté patce otočíme a budeme plynule pokračovat, dokud neprošijeme všechny kraje kapesníku dokola.

Bavlněný kapesník máme hotový. Ušili jsme ho rychle, ale poslouží nám dlouho. Je praktický a ekologický. Díky přírodnímu materiálu se může prát opakovaně. Můžeme ho používat místo papírového kapesníku k zabalení svačiny nebo k otření (pokud se Tvé ratolesti při jedení svačiny zašpiní). Určitě najde využití i během podzimního chřipkového období 😉

Mysli na to, že ze 40 cm materiálu můžeš (díky šířce materiálu), ušít rovnou tři takové kapesníky a svačinové pytlíky 🙂

Ať dlouho poslouží!


Jak si ušít pytlík na svačinu

Co takhle ale ušít si praktický rolovací pyltík na svačinu?
Vymysleli jsme pro vás velmi jednoduchý návod – jak na to. Náš pytlík na svačinu bude praktický, ale i pěkný, protože si ho ušijeme z kvalitního designového polyesteru.
Pojď si ho s naším jednoduchým návodem ušít.