Začínáme se šitím: Co by vám nemělo chybět v základní šicí výbavě?

Začínáme se šitím

 

Začínáme se šitím: Co by vám nemělo chybět v základní šicí výbavě?

 

Chystáte se pustit do šití? Kromě trpělivosti a mnoha hodin tréninku budete potřebovat také základní šicí výbavu. Přestože s zmetky musíte na začátku počítat, šikovní pomocníci vám práci alespoň trochu usnadní. Víte, co by vám při šití nemělo chybět? Pokud ne, pomozte si naším seznamem.

Co budete potřebovat, když začínáte se šitím?


  • Spolehlivý šicí stroj

    Kvalitní šicí stroj by měl být základem vaší výbavy. Pokud to se šitím myslíte vážně, nebojte se do něj investovat. Uvidíte, později se vám investice vrátí. A když ho náhodou nebudete používat, jednoduše ho prodáte.

    Jeho výběr proto neberte na lehkou váhu a nechte si na koupi dostatek času. Přečtěte si recenze nebo se poraďte s někým zkušenějším. Kvalitní a spolehlivý šicí stroj vám může v náročných začátcích jen pomoci.

    Nebudete mít problém s jeho „laděním“ i ovládáním, a tak pokazíte méně materiálu. Navíc ze šití máte mít především radost a když se s ním budete kvůli stroji trápit, snadno se může stát, že to vzdáte.

  • Jehly do stroje

    Když si pořídíte nový šicí stroj, dostanete k němu i náhradní jehly. Jehla se však často při šití zlomí, a proto je lepší, pokud si je pár koupíte do zásoby. Na výběr máte různé typy. Liší se podle toho, jakou látku s nimi budete šít.

    Jinou jehlu budete potřebovat, když se rozhodnete pro pružný materiál, a jinou zase, budete-li šít třeba ze lnu. Nezapomeňte ji také pravidelně vyměňovat, i kdyby nevypadala poškozeně. Ze začátku stačí jednou za čtvrtletí, ale když se už odhodláte na složitější a náročnější kousek, vyměňte ji dřív, než se pustíte do dalšího.

  • Krejčovské nůžky

    Bez kvalitních krejčovských nůžek se také neobejdete. Stejně jako u stroje i zde platí, že se na nich nevyplatí šetřit. Budete je používat při každém šití. Nad obyčejnými nůžkami na papír proto ani nepřemýšlejte. Vždy nakupujte ve specializovaném obchodě. Například i v naší nabídce naleznete profesionální krejčovské nůžky, které se hodí ke stříhání všech typů látek.

    Je důležité, aby dokázali bez problémů odstřihnout i více vrstev látky a netlačili vás. Nemáte se s nimi trápit a ani vám nemají klouzat po látce. Jinak můžete zastřihnout mimo a zbytečně si ji zničíte

    Také si ke klasickým můžete pořídit jedny menší, se kterými budete stříhat například přebytečné nitky. Ze začátku vám však stejně dobře poslouží i manikúrové nůžky.

  • Výkonná žehlička a žehlicí prkno

    Nebaví vás žehlení? Možná si k němu při šití naleznete cestu. Nažehlíte se při něm totiž víc než dost. A to zejména, pokud budete šít z materiálů, které to vyžadují (například z bavlny či ze lněné látky).

    Čeká vás žehlení látky před šitím, aby se vám snáze přenášel střih či samotné díly, pokud by se vám při práci pokrčily. Počítat musíte i se zažehlováním a rozžehlováním švů či žehlením hotového kousku. Žehlička a žehlící prkno vždy po ruce jsou proto nezbytností.

  • Špendlíky a kolíčky

    I špendlíky vás mohou při šití potrápit a nadělat škody na látce. Ačkoli se to nezdá, i mezi nimi jsou rozdíly. Nejlevnější nebudou ani v tomto případě ideální volbou. Příliš levné špendlíky mohou být hrubé (zanechávají vám v látce velkou dírku), s drsným povrchem, tupým hrotem a také mohou spíše zrezivět.

    I zapichování do látky vám s nimi půjde obtížněji. Pozor si dejte také na jejich zakončení. Pokud bude z plastu, snadno se může stát, že hlavičku při žehlení nechtěně přejdete a rozpustíte na látku.

    Někdo proto místo špendlíků nebo jako doplněk používá krejčovské klipy/kolíčky. Jednoduše jimi zafixujete i více vrstev a látka zůstane pěkně rovná bez viditelných vpichů.

  • Jehelnička nebo magnetický náramek na špendlíky

    Mít špendlíky při šití po ruce je k nezaplacení. Nejhorší, co se může stát, je hledat je při držení několika vrstev látky či při skládání. Aby se vám „neváleli“ kudy-tudy a měli jste je vždy u sebe, pořiďte si nebo vyrobte malou jehelničku. Pokud byste však chtěli ještě něco praktičtějšího, sáhněte po magnetickém náramku.

  • Křídy nebo mizející fixy

    Když budete přenášet střih na látku nebo si zaznačovat, kolik z ní musíte ustřihnout, nejlepším pomocníkem vám bude krejčovská křída. Na výběr máte různé barvy. Bílá je ale na začátek „nejbezpečnější“. Na světlé látky se vám však bude hodit i nějaká výraznější. Křídy stojí pár desítek centů a vydrží vám poměrně dlouho.

    Alternativou k nim jsou mizející fixy. Ty ale využijete zejména při přenášení složitějších střihů, které vyžadují větší přesnost a preciznost. Čas, po jakém fix zmizí, se liší od jejího typu i od látky. Třeba si vždy dávat pozor, s jakým materiálem pracujete. Na umělé totiž může držet déle nebo ani nezmizet.

  • Metr

    Dalším nepostradatelným pomocníkem je krejčovský metr. Poslouží vám nejen při měření látky, ale také při braní svých či cizích mír. Můžete si pořídit klasickou variantu nebo praktický samonavíjecí metr. Sáhnete-li po tom klasickém, vždy si zkontrolujte, zda má správně nasazen plíšek na konci. Aby se vám náhodou nestalo, že vám kvůli tomu někde budou „utíkat“ centimetry.

  • Párací nůž

    Párací nůž bude zejména na začátku jednou z vašich nejpoužívanějších věcí. Je to chytrý pomocník, se kterým budete snadno párat nepovedené švy. A vůbec se nemusíte trápit, pokud jej budete při seznamování se šitím používat opravdu často. I nepovedenými kousky se učíte a párání k šití jednoduše patří.

  • Nitě a cívky

    Investovali jste do kvalitního stroje? Nebojte se připlatit i za kvalitní nitě. Bude se vám náze šít a i stroj vám za to poděkuje. Nekvalitní nitě ho totiž mohou pokazit. Pro začátek vám stačí pár nití v základních barvách, později si podle rozpracovaných kousků můžete dokoupit další.

    Uvidíte, postupně si vytvoříte pěknou sbírku, ze které bude pořád co vybírat. Není na škodu mít v záloze i několik cívek, které se dávají do stroje. Pár jich dostanete spolu s ním, ale můžete si nějaké i přikoupit do zásoby. Například, pokud by vám došly rychleji, než jste čekali. Při kupování si však dávejte pozor na jejich velikost, ta může být v každém stroji jiná.

  • Pravítko či křivítko

    Chcete-li, aby vaše ušité kousky dobře vypadaly, musíte si dát záležet na kreslení střihu. Rozhodujících může být i několik centimetrů, proto do vaší výbavy nezapomeňte zahrnout i pravítko. Nejlepší je jich mít hned několik. Alespoň jedno dlouhé, pravoúhlé a na vykreslení oblouků i na tvoření složitějších střihů se vyplatí mít také zaoblené křivítko.