Co je vlastně tyl a co se z něho dá vyrobit

Co je vlastně tyl a co se z něho dá vyrobit

U týlu si většinou v představě vybavíme nařasenou mohutnou TUTU sukni nebo záclonu, která nám doma visí na okně.
Ale to ani zdaleka není využití tylu. Tento materiál má mnohem všestrannější využití.

Pokud jste se někdy setkali v „naškrobeným“, tvrdým tylem, který příšerně škrábal na těle, tak na ten u nás zapomeňte.
Tyl, který naleznete u nás je jemný a velmi příjemný na dotek i na tělo. Má malou gramáž (jen 45 g/m2) tím pádem je lehký a proto je tak oblíbený pro vrstvení a řasení.

Jednobarevné tyly patří do naší základní nabídky. Umíme z něj vytvořit krásné a lehké padavé záclony a pokud jej vrstvíme a řasíme dosáhneme velké a objemné společenské sukně.

Designové tyly, které naleznete u nás, jsou unikátní a originální. Nenajdete je nikde jinde. Potlačujeme si je zde u nás, v naší vlastní výrobě. Díky tomu umíte u nás najít tentýž design na různých materiálech. Můžete si krásně nakombinovat tyl i s jinými materiály ve stejném designu. Takže můžete mít tričko se sukní, s plavkami, nebo i s bundou ve zcela stejném designu :)

Plisované tyly jsou dalším unikátním produktem v naší nabídce. Jedná se o náš měkký tyl, který je speciálně upraven tak, aby krásně držel vyplisovaný tvar. Tento tyl je ideální pro šití plisovaných sukní. Není třeba jej řasit ani vrstvit. Je krásný tak jak je. Sám o sobě.

Plisované tyly u nás naleznete jednobarevné, ale také designové. To jsou opět ty, které potlačujeme v naší vlastní výrobě. Ty umíme opět krásně kombinovat is designovými tyly neplisovanými nebo s gumičkami ve stejném provedení.

Při objednávání plisovaného tylu je třeba myslet na to, že 1m je 40 cm vyplisovaného, což je to, co my potřebujeme. Tedy objednáváme 2,5 x více materiálu. Máme-li obvod boků 100 cm, potřebujeme 250 cm na dlouhou sukni. Šířka našeho tylu je cca 155 cm a pokud chceme sukni maximálně 77 cm dlouhou pořídíme si jen 125 cm látky a z jedné šířky vystřihneme přední i zadní díl. Pro představu viz. obrázek a video.

Pro lepší vysvětlení, u nás naleznete ještě videa.

Třpytivé tyly, které u nás najdete si zajisté zamilujete. Tento tyl máme ve čtyřech barvách a každý z nich je měkký, lehký a velmi příjemný na omak a na tělo. Díky lurexové niti se krásně třpytí. Působí luxusně a stylově. Kromě sukní si ho umíme představit i na tuniky, volná trička, šaty, či volné topy. Na pokožce působí kouzelně. Stačí si dát pod oděv z tohoto tylu jednobarevné (bílé, tělové) tílko nebo top, popřípadě plavky. Dodá nahé pokožce krásný třpytivý vzhled, což v létě, při jemném opálení oceníte :)

Při šití oděvů z tylu je důležité myslet i na podšívku, kterou chceme tyl podšít. Samozřejmě není vždy nutné podšívku použít. Záleží na typu oděvu, který lze vyrábět. Tyl je jemně průsvitný materiál. Podšívka nám dokáže podpořit barvu tylu, pokud využijeme podobný odstín podšívky a tylu, ale umí i celkovou barvu, zda vzor dotvořit nebo změnit.

Krásného efektu dosáhneme když zkombinujeme jednobarevný tyl s designovou podšívkou.

Pokud si chceme pohrát s vizualizací konečného produktu, můžeme vyzkoušet měnit podšívky, tyly a řasení.

Například při prvním obrázku jsme použili bílou podšívku pod designový tyl. U druhého obrázku vidíme designový tyl a tentýž vzor materiálu, kterým podšíváme. Vybrali jsme si designový úplet. U třetího obrázku je designový tyl i na bílé podšívce i na designovém materiálu. U bílé podšívky působí vzor velmi jemně, u designové je díky stejnému vzoru mnohem sytější.

Takto jednoduše umíme zvýraznit vzor na jemném a průsvitném tylu. Buď jednobarevnou podšívkou nebo designovou. Tón v tónu nebo za-experimentujeme? Nyní díky našemu srovnávači látek, si můžete přikládat podšívky, i tyly, i gumičky pěkně vedle sebe.

Nezapomínejme na to, že začišťování tylu (tím, že se nepáře) není komplikované. Šít ho můžeme na obyčejném stroji, klasickým rovným stehem nebo overlockovým stehem. Spodní okraje není nutné podehnout, můžeme je nechat jen tak – bez ukončení.
K tomu je zapotřebí, abychom měli okraje pěkně rovné. Toho se nám podaří docílit, když budeme materiál řezat řezacím kolečkem na řezací podložce.
Je to jednoduchý a rychlý způsob, na který si rychle zvyknete a velmi oblíbíte. Využijete jej pak i při řezání střihů či jiných materiálů :)