Jak si ušít dětskou čelenku ve tvaru korunky + střih ZDARMA

Jak si ušít dětskou čelenku ve tvaru korunky
+ střih ZDARMA

Letní počasí láká děti do přírody, do parku, pobíhat si, vyřádit se. Netřeba zapomínat, že i během letních měsíců občas pofouká jemný větřík a ani se nenadějeme a může vzniknout problém. Proto je dobré chránit si ouška i během teplejších měsíců. Ovšem dobře víme, že na čepičku je už v letních měsících teplo. Proto je zde příjemná a velmi originální alternativa – dětská čelenka. Tato naše, kterou si vyrobíme, je ve tvaru korunky a myslíme, že se bude nosit ještě raději. Však která by nechtěla být alespoň na chvíli princeznou (nebo i malým princem ;))

 

 

Čas výroby: 30 minut
Náročnost: vhodné i pro začátečníky

 

Nemusíte se obávat, nejedná se o komplikované šití. Na ušití dětské korunky nebudete potřebovat moc místa ani moc času. Dá se ušít na klasickém šicím stroji a budete ji mít hotovou velmi rychle.

Třeba si nachystat:


Látka

Nejvhodnější pro dětskou čelenku je jednoznačně úplet. Můžete si vybrat designový nebo jednobarevný, nebo obojí a korunka bude oboustranná. Když zjistíte, jak jednoduše se taková čelenka ušije a jak dobře se bude nosit, nebude vám jich nikdy málo :). Na ušití čelenky nám postačí 25 cm úpletu a 10 cm de nažehlovacího vlizelínu (na jemné a elastické materiály). Já jsem si vybrala designový úplet s krásným květinovým vzorem.

Připravili jsme pro vás 4 velikosti střihu.
Zvolíme si správnou velikost, kterou vytiskneme a vystřihneme.

 

Určete si zkontrolujte nastavení tiskárny! Hned po vytištění přeměřte zda vám velikostně (na cm) střih sedí.

 

Velikost XS (19,5 cm) Vhodné pro děti od 3 měsíců do 9 měsíců.
Velikost S (20,5 cm) Vhodné pro děti od 9 měsíců do 2 let.
Velikost M (22 cm) Vhodné pro děti od 2 let do 5 let.
Velikost L (24,5 cm) Vhodné pro děti od 5 do ..možno až dospělosti ☺.

1. Nejprve si vymačkáme a vystřihneme střih, který jste našli u nás. Ke střihu již není potřeba přidávat žádné švové záložky. Budeme šít 0,5 cm od okraje.

2. Dáme si látku do průhybu lícem k líci a napolohujeme střih - průhyb (na střihu středník) na průhyb látky. Střih našpendlíme a křídou obkreslíme.

3. Přetočíme střih ve spodní části - zrcadlově a opět ho obkreslíme.

4. Získáme zakreslenou celou korunku, kterou vystřihneme.

5. Musíme vyztužit cípy korunky. Pokud bychom ji v takovém stavu rovnou sešili nikdy by cípy korunky pěkně rovnou nestály. Také je důležité, čím se je rozhodneme cípy vyztužit. Nedoporučovala bych univerzální nalepovací vlizelín. Doporučila bych jemnější, vhodný pro elastické látky. Klasický, neelastický vlizelín by byl příliš tvrdý, materiál by pak byl hrubší a neelastický a nedaly by se vám pěkně vyrovnat cípy korunky.

6. Vybereme si tedy vlizelín vhodný na elastické látky. Například tento, který naleznete u nás ZDE

Vystřihneme z něj dva stejné pásy o velikosti: celková šířka korunky x výška 9 cm.

7. Nažehlíme vlizelin na korunku. Nažehlujeme z rubové strany a na oba okraje – kde jsou cípy korunky.

8. Vystřihneme z cípů korunky přečnívající vlizelín. Je zde možnost postupovat i tak, že ještě před vystřihnutím cípů korunky, látku podlepíme a poté stříháme najednou látku podlepěnou vlizelínem do tvaru cípů.

9. Přehneme korunku uprostřed lícem k líci a našpenlíme cípy k sobě, aby se nám pro šití neposouvali.

10. Sešijeme cípy korunky. Šijeme klasickým rovným stehem. Šijeme cca: 0,5 cm od okraje materiálu a v cípech se vždy otáčíme na zapíchnuté jehle. Tak se šije, když chceme změnit směr šití v jednom bodě. Materiál otáčíme při zapíchnuté jehle v materiálu a při zvednuté přítlačné patce. Díky tomu víme, při změně směru šití, plynule navazovat na šití.

11. Obstřihneme rohlíky v cípech a uděláme rovné zástřihy v cípu blízko šití, aby se nám pak daly cípy korunky pěkně převrátit a vyžehlit.

12. Převrátíme celou korunku na lícní stranu. Hezky povytahujeme cípy korunky, aby byly co nejkrásnější a nejostřejší. Celou korunku pak přežehlíme.

13. Přiložíme okraje korunky k sobě a z vnitřní strany sešpendlíme. Budeme spojovat boky korunky, abychom ji měli celou spojenou. Budeme šít uvnitř v korunce. Je to komplikovanější na manipulaci, neboť korunku máme převrácenou na lícní stranu, ale šijeme po rubní straně (uvnitř korunky). Nezašijeme dokola obě vrstvy. Při šití vynecháme otvor (cca: 3-4 cm) přes který pak toto šití převrátíme – vložíme dovnitř do korunky.

14. Převrátíme vše na lícní stranu. Jediné, co nám zbylo k zašití, je sešít otvor.

15. Vezmeme si jehlu a nit a sešijeme ručně otvor.

16. Sešíváme otvor tak, že bodově spojujeme jednu s druhou stranou otvoru.

 

Tak bude šití málo viditelné a korunka se bude moci nosit z obou stran.

17. Celou hotovou korunku přežehlíme, odzkoušíme a s radostí nosíme :)

Designové úplety

 

Jak ušít dětskou čelenku ve tvaru korunky

Jak ušít dětskou čelenku ve tvaru korunky
Uši si s námi originální čelenku. Dětská čelenka z úpletu je vhodná nejen na přechodné období, ale aj na nošení během celého roka. Ta, kterou si můžeš s námi vyrobit, je v tvare korunky. Kto z nás nechtěl byť aspoň na chvíli princeznou, anebo malým princem.