Jak pracovat s vytištěným střihem

Jak pracovat s vytištěným střihem

 

Potřebujeme:

  • střih vytištěný na formátu A4
  • pravítko
  • lepicí pásku
  • střihový papír
  • kancelářské nůžky
  • pero

Postup:
1.Přeměříme velikost čtverce označeného 3x3cm. Pokud každá z jeho stran odpovídá této délce, střih máme vytištěn správně.

2. Podle zmenšeného střihu v úvodu dokumentu, poklademe archy papíru vedle sebe. Všímáme si značení A1, A2…, B1, B2…atd. Listy stejné skupiny značení ukládáme pod sebe do sloupců podle pořadí (A1, A2, A3, A4…). Listy papíru na sebe ukládáme tak, abychom okrajem papíru překryli polovinu tloušťky přerušované čáry sousedního papíru. Při tisku se může papír posunout, proto zároveň kontrolujeme střihové díly, jestli nám čáry na sebe pěkně navazují.

3. Malými kousky lepicí pásky slepíme papíry v místech spojů, znovu zkontrolujeme návaznost střihových čar. Pokud nám na sebe čáry plynule navazují, můžeme papíry slepit ve spojích po výšce i po šířce.

4. Na připravený střih položíme střihový papír a pomocí pera a pravítka překreslíme díly ve velikosti, které potřebujeme. Každá velikost má jiný typ čáry. Překreslíme také značky příslušející dílům (např. umístění kapsy, odševek, dolní záložka), směr osnovy (šipka), označení FOLD (přehyb) a číslo střihového dílu. Na střihové díly označíme také velikost.

 

5. Vystřihneme díly z papíru. Při stříhání dílů z látky nezapomínáme přidat švové záložky po obvodu dílů (kromě míst označených slovem FOLD, ty stříháme v přehybu). Látkové díly stříháme podle popisů uvedených u každého střihu.

Tip: pro jednodušší manipulaci se střihy doporučujeme překreslit díly na papír zrcadlově. Střihový papír přehneme a k jeho přehybu umístíme díl okrajem označeným FOLD. Střih překreslíme, označíme nástřihy a směr osnovy a vystřihneme najednou obě vrstvy papíru. Vznikne nám rozložený střih. Střih umístíme na látku, přidáme švové záložky a vystřihneme.

Věříme, že Vám byl náš postup nápomocný. Těšíme se na další společný projekt :)