Jak si správně vzít základní míry? Praktické tipy a triky

Ako si správne zobrať miery

 

Jak si správně vzít základní míry? Praktické tipy a triky

Chcete, aby vám ušité oblečení sedlo jako ulité? Nepodceňte správné braní mír. Pokud se chystáte šít halenku, triko či šaty, poradíme vám, jak na to.

Na co myslet předtím, než se začnete měřit?


  • Rozhodněte se, zda s podprsenkou, nebo bez

    Váš obvod prsou bude jiný, když se budete měřit bez nebo s podprsenkou. Pokud víte, že ji pod šaty či halenku, kterou se chystáte šít, budete nosit pořád, mějte ji na sobě i při braní mír. Rovněž si oblečte nějaké přiléhavé tričko, legíny nebo punčošky a spodní prádlo, které běžně nosíte.

  • Poproste někoho o pomoc

    Vzít si vlastní míry před zrcadlem zcela svépomocí se vám pravděpodobně nepodaří. Měření bude mnohem přesnější, a pro vás pohodlnější, pokud u sebe budete mít pomocníka. Může jím být opravdu kdokoliv. Vůbec nevadí, pokud o šití nemá ani ponětí. Je však nenahraditelný například při měření zad.

  • Mějte po ruce správný metr

    K měření je nejlepší použít flexibilní (plastový) metr a ne textilní. Látkové metry se mohou časem natáhnout a míry nebudou odpovídat realitě.

  • Myslete na správné držení těla

    Při braní mír stůjte vzpřímeně, ale ne strnule, a mějte nohy u sebe. Dýchejte normálně a nesnažte se zatahovat břicho. Uvidíte, později byste toho litovali :). Finální kousek by byl příliš úzký či nepohodlný a veškerá vaše snaha by vyšla nazmar.


Jak si správně vzít základní míry?


1. Obvod krku a prsou

Abyste správně změřili obvod krku, mějte metr těsně nad klíčními kostmi a měřte zezadu dopředu.

Obvod prsou měřte přes jejich střed a ruce držte volně u těla. Nezapomeňte si obléctpodprsenku, pokud ji plánujete pod hotovým kouskem nosit.

V tomto kroku si můžete rovnou změřit i obvod pod prsy. I tady se vám může podprsenka hodit. Nejlepší je totiž měřit jej přesně tam, kde má spodní lem.


2. Obvod pasu a boků

Dávejte si pozor a obvod pasu neměřte podle toho, kde vám běžně končí kalhoty. Ne všechny musí mít střih do pasu a může se stát, že se změříte špatně. Přirozený pás je tonejužší místo vašeho trupu těsně pod žebry.

Abyste si měření zjednodušili, uvažte si kolem něj tenkou šňůrku a měřte přes ni. Pomůžeme vám i při braní dalších mír. Neutahujte ji však příliš, jinak vám může být výsledný kousek nepohodlný.

Při měření boků mějte metr na nejširším místě vašich stehen a ne tam, kde vám končí bederní kost.


3. Přední délka do pasu

Při braní přední délky měřte od středu ramene (místo, kde bývá oblečení sešito) až po uvázanou šňůrku v pase. Snažte se, abyste kopírovali křivky vašeho těla.


4. Šířka ramen

Šířku ramen změříte od konce pravého ramene až po konec levého. Abyste si to usnadnili, oblečte si dobře padnoucí tričko a měřte od začátku levého rukávu po začátek pravého.

Také nezapomeňte na správné držení těla. Snažte se nehrbit a netlačit lopatky příliš k sobě.


5. Šířka a délka zad

Šířku zad je nejlepší měřit v místě, kde si zapínáte podprsenku. Pozor ale, musíte mít na sobě takovou, která vám sedí správně. Nesmí být příliš vysoko ani nízko.

Délku zad zase měřte od posledního obratle na krku až po šňůrku, kterou jste si nechali na pase.


6. Délka rukávu a obvod ruky

Konečnou délku rukávu si zvolíte podle sebe. Měřit však začněte od začátku ramene a ruku mějte sehnutou do 90° úhlu. Obvod ruky zase měřte přes biceps na místě, kde je nejširší.


Hotovo, základní míry byste měli. Nyní se můžete pustit do šití šatů, halenky či trička. Máte již koupený materiál? Pokud ne, vyberte si z naší nabídky kvalitních láteks jedinečným designem.

Chci si vybrat látku