Jak si ušít matrace na paletové sezení

Jak si ušít matrace na paletové sezení
 

V tomto případě platí URČITĚ dvakrát měř a jednou stříhej. Dokonce by bylo lepší napsat více krát měř a až potom stříhej!

 

Čas výroby: 1,5 hodiny
Náročnost: vhodné pro pokročilejší švadleny

Ušijeme si spolu obal/pouzdro na molitan, který uděláme na zip. Zip bude na dvou stranách a tak se nám bude jednodušší molitan vkládat a vybírat. Jeho následující údržba bude také jednodušší.

 

Při nepromokavém obalu na paletové sezení se nejedná o příliš komplikované šití, hlavní je aby nám vše pěkně do sebe zapadlo ak tomu je třeba si vše předem pořádně přeměřit. Takže určitě se do tohoto projektu pouštějte plně soustředění. Doporučujeme si předem vše pořádně promyslet a zakreslit, aby vás nic nepřekvapilo.

Co je třeba si nachystat:

 

Látka

Výběr správného materiálu pro matraci záleží i na tom, kde chcete mít paletové sezení umístěno. Pokud se jedná o exteriér určitě látka, kterou vyberete musí splňovat několik kritérií. Látka by měla být odolná vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a mechanickému poškození. Stejně důležitá je i její vizuální stránka, chceme přece aby se nám paletové sezení líbilo a zároveň aby byl vzor či barva praktická. Může se přece klidně stát, že se nám ho občas podaří něčím oblét :)

Molitan

Při výběru molitanu samozřejmě hlavně na jeho velikost. U nás naleznete molitany na v různých velikostech a tloušťkách. Při paletovém sezení bych volila určitě větší tloušťku.
Chceme přece aby se nám sedělo co nejpohodlněji. Naštěstí u nás naleznete molitan vyříznutý přesně na velikost palety 120x80x10 cm.

A pokud všechno máme, můžeme se pustit do práce :)

1. Molitan si dobře přeměříme. Ze všech stran.

2. Vezmeme papír, pero/tužku - cokoli na psaní a kalkulačku. Nebudou nás čekat žádné náročné počty :) Pustíme se do kreslení střihu ve zmenšeném měřítku. Je důležité si vše dobře naplánovat, neboť v tomto případě si zakreslíme střih rovnou na látku. Bude se jednat hlavně o rovné dlouhé linie.

3. Náš výsledný střih vypadá nějak takhle. Rozhodli jsme se, že střih na základní paletové sezení, bude co nejvíc v celku. Tak nás bude čekat málo šití, málo stříhání, ale hodně správného měření.

4. Zakreslíme si tento střih rovnou na látku a přidáme švové záložky. Není nutné přidávat velké záložky! Bude lepší, když bude obal na molitanu více napnutý.

5. Sjízdníme zip. Pokud jste ještě nikdy nepoužili spirálovitý metrážový zip, uklidníme vás – nemáte se čeho bát. Budete překvapeni, jak rychle se chytí běžec do zipu. Nezapomeňte ale, že jakmile ho „nahodíte“, musíte zašít začátek a konec zipu, aby se vám náhodou nevyvlekl.

6. Začneme se šitím. Jako první si sešijeme spolu okraje – růžky, kde se pak bude našívat zip. Nejprve na klasickém stroji obyčejným rovným švem a poté začistíme overlockovým nebo cikcakovým stehem.

 

 

7. Začistíme (overlockovým nebo cikcakovým stehem) látku v místě kde budeme všívat zip. Začišťujeme po celé délce, kde bude v budoucnu zip. Je to kvůli tomu, aby se nám tam materiál netřepil.

 

8. Našijeme jednu stranu zipu po celé délce otvoru, který jsme předtím začistili.

9. Potom zip zazipujeme a našpedlíme druhou stranu zipu na druhou stranu otvoru pro zip. Děláme to kvůli tomu, aby nám zip krásně sedl v růžkách. Šev na šev.

 

 

10. Našijeme druhou stranu zipu.

11. Proštěpujeme rovným švem celý zip. Takto zajistíme, že nám nebude záložka při odepínání a zapínání zavazovat.

12. Sešijeme ty okraje/růžky, kde nám začíná a končí zip. Prošijeme je raději na vícekrát, aby byl v těch místech pevněji spojen s materiálem.

 

13. Začistíme záložky overlockovým nebo cikcakovým stehem.

 

14. Obšijeme poslední stranu. Nejprve na klasickém stroji obyčejným rovným švem a poté začistíme overlockovým nebo cikcakovým stehem. Před šitím si necháme pootevřený zip, aby se nám po sešití, přes zipový otvor, celý obal dobře protáhl.

 

15. Po sešití obal protáhneme otvorem a pěkně povytahujeme/upravíme rukama růžky, které jsme šili.

16. Vložíme do obalu molitan. Pokud jsme vše správně poměřili (co věříme, že ano) krásně nám dovnitř sedne a pěkně napne obal.

 

Přejeme už jen pohodlné sezení :)