Jak ušít lněný pytlík na chléb

Jak ušít lněný pytlík na chléb

Ideální ekologický dárek

1

 

 

Ekologické textilní pytlíky na potraviny jsou stále oblíbenější.

Což je velmi pozitivní zpráva! Všichni víme, že ekologické textilní pytlíky jsou šetrnou a opakovaně použitelnou náhradou běžných tašek a obalů. Jsou opakovaně použitelné, praktické a odolné. Jeden takovej pytel si společně ušijeme. Zjistíte, že samotná výroba zabere krátkou dobu, zatímco její používání bude trvat dlouho ;)

Buďte s námi více EKOLOGičtí.

Ušijeme pytlík ve velikosti na chléb. Samozřejmě si můžete ušít pytel v jakékoli jiné velikosti.

Pro výrobu jsme zvolili len. Len, který u nás najdete, je přírodní len s potravinářskou certifikací. Jedná se o ušlechtilý materiál, který oslovuje lidi, kteří se zajímají o zdravý životní styl

Proč jsme si k ušití pytlíku na chléb vybrali právě len?

Protože:

  • Len je odolný a pevný.
    Díky silné plátnové vazbě vláken je lněná tkanina odolná proti roztažení a oděru. Navíc ji lze prát při vysokých teplotách bez obav, že by se vlákna zničila.

  • Len chrání vaše zdraví
    Len je antialergenní a antibakteriální, takže je ideální pro alergiky.

  • Len je šetrný k životnímu prostředí
    Len je přírodní materiál tvořený rostlinnými vlákny

Doba výroby: 20 minut

Obtížnost: vhodné pro začátečníky

 

Budeme potřebovat:

 

1. Určíme si rozměry našeho ekologického pytlíku. My jsme se rozhodli, že naš pytlík bude na chléb a tak jsme si zvolili takové rozměry, aby se nám do něj pořádný chléb vešel. Základ má rozměry 36cm x 50cm. K základu jsme přidali švové záložky 1cm k bočním stranám a 4cm k vrchnímu okraji. 4cm k vrchnímu okraji bude sloužit k vytvoření tunelu, do kterého budeme vkládat šňůrku na stažení celého pytlíku. Střih pytlíku se bude skládat pouze z jednoho kusu.

3

4

 

2. Obkreslete a vystřihněte pytlík z lněné látky.

5

 

3. Tašku můžeme "označit". Označíme ji štítkem, abychom věděli, k čemu je určena. Můžeme ji označit výšivkou nebo potiskem.

6

 

4. Naznačíme si otvor, do kterého půjde šňůrka a ohnutí ve vrchní části sáčku.

7



5. Overlockovým stehem - cickakovým stehem prošijeme boční okraje. Děláme to kvůli tomu, aby se nám okraje v budoucnosti nepáraly. Pytlík se chystáme často a hodně používat :)

8



6. Přehneme si pytlík na polovinu a sešijeme boční okraj. Šijeme rovným stehem. Při šití vynecháme otvor pro tunel, kde budeme vkládat šňůru ke stažení.

9
9

 

7. Šití rozžehlíme a prošijeme po lícní straně vynechaný otvor.

10

11

 

8. Vrchní stranu (otvor) pytlíku si nejprve prošijeme overlockovým cicikcakovým stehem dokola.

12

 

9. Podehneme vrchní stranu, kde bude tunel, na 4cm. Přežehlíme a prošijeme. Šijeme po rubové straně. Lépe se nám bude šít a zároveň budeme mít jistotu, že záložku prošijeme.

13

14

15

 

10. Rovným stehem a následně overlockovým stehem (cicikcakovým stehem) spolu sešijeme spodní okraj pytlíku. Obstřihneme rohy, aby se nám je podařilo krásněji převrátit. 

16

17

18

 

11. Pomocí zapínacího špendlíku vložíme šňůru do tunelu. Šňůrku na okrajích zauzlíme, aby se nám netřepila.

19

20

21

22

Takto jednoduše a rychle máme lněný pytlík hotový :)

23


24

Doporučujeme Ti ušít rovnou více takových pytlíku. Můžeš je používat na pečivo, ovoce a zeleninu. Budou skvělými pomocníky při nákupech v ekologických bezobalových obchodech. Pokud jednou začneš používat textilní sáčky, k plastovým se už vracet nebudeš.

Mohou se stát i praktickým dárkem pro tvé kamarádky, pro rodinné příslušníky, pro každého, kdo rád myslí a jedná EKOlogicky :) 

 

Jak ušít lněný pytlík na chléb

Jak ušít lněný pytlík na chléb
Jak jednat více EKOlogicky? Pojď si ušít praktický lněný pytlík na chléb. Samotná výroba textilního pytlíku trvá krátce, ale jeho využití, bude trvat dlouho.