Jak ušít sportovní vak (Stačí vystřihnout a šít)

 

Jak ušít sportovní vak

(Stačí vystřihnout a šít)

Potřebuješ ušít stahovací sportovní vak na tělák nebo jen tak – na dobrodružné výpravy?

Rychle a snadno ho ušiješ právě z hotového panelu se střihem, který jsme pro tebe vytiskli na nepromokavý polyester. Stačí si vybrat design, který se ti líbí a můžeš začít vystřihovat díly a šít. Bez vymýšlení vlastních komplikovaných střihů či obkreslování papíru na látku.

Mysleli jsme na všechno, proto je jeho součástí i zvláštní prostor pro boty.

Tento fotopostup Tě krok za krokem přivede až k hotovému vaku. A pokud máš raději videonávod, najdeš ho na konci článku.

 

Potřebujeme:

 

 

Označení střihových dílů:

 

1 - dno vaku

2 - trup vaku

3 - dolní část trupu bez zipu

4 - dolní část trupu se zipem

5 - tunel na šňůrku

6 - poutko na šňůrku

 

 

Z - průměr

V - výška vaku

V1 - výška kapsy na boty

  UNI
Z 30
V 45
V1 10

 

 

Postup:

1. Na látku umístíme díly, po obvodu každého z nich přidáme švovou záložku 1 cm a díly vystřihneme.

 

 

2. Trup vaku (2) přeložíme na polovinu lícní stranou dovnitř a sešpendlíme boční okraje. Prošijeme na 1cm a okraje obnitkujeme.

 

 

 

 

3. Záložku přeložíme do strany a proštepujeme na 0,5 cm.

 

 

4. Přichystáme tunely na šňůrku (5), konce obou tunelů obnitkujeme, švové záložky podehneme do rubové strany a prošijeme.

 

 

 

 

 


5. Tunely dáme do ohybu po celé délce a nakolíčkujeme je na trup vaku. Nástřihem umístíme tunel na šev trupu lícními stranami k sobě. Konce tunelu sahají po nástřihy na trupu vaku. Druhou část tunelu nakolíčkujeme stejným způsobem. Prošijeme na 1 cm a okraje obnitkujeme.

 

 

 

 

 

 

 

6. Šev přeložíme směrem do trupu vaku a prošijeme 0,5 cm od středu.

 

 

7. Budeme pracovat s díly dolní části trupu se zipem (4). Dva díly dáme lícními stranami k sobě a vložíme mezi ně zip. Sešpendlíme a prošijeme 1 cm od okraje zipovou patkou (speciální patka pro našití zipu šicím strojem).

 

 

 

 

 

8. Díly překlopíme lícními stranami ven, sešpendlíme a těsně u okraje prošijeme. Stejným způsobem postupujeme u druhé strany zipu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Vezmeme díly dolní části trupu bez zipu (3), dáme je lícními stranami k sobě a vložíme mezi ně díl se zipem. V okrajích je sešpendlíme a prošijeme 1 cm od okraje.

 

 

 

 

 

10. Zkrátíme zip, převrátíme díly na lícní stranu a v místě sešití dílů prošijeme ve vzdálenosti 0,5 cm od okraje.

 

 

 

 

11. Okraje dílů se zipem uzavřeme prošitím 0,5 cm od okraje.

 

 

12. Budeme spojovat trup vaku s dolní částí trupu. Dolní část vsuneme do trupu lícními stranami k sobě, nástřihy na sebe a přikolíčkujeme po obvodu. Sešijeme 1 cm od okraje. Následně přikolíčkujeme dno vaku (1) a sešijeme po obvodu 1 cm od okraje. Okraje obnitkujeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Dno vaku (1) našpendlíme na vatelín a vystřihneme podle něj jednu vrstvu. Spodní stranu podložíme dalším dnem a vrstvy spolu sešpendlíme. Prošijeme 0,5 cm od okraje a přečnívající vatelín obstřihneme.

 

 

 

 

 

14. Z popruhu odstřihneme dva kousky (poutka) dlouhé cca 8 cm. Otevřeme zipový poklopec a na spodní část vaku nakolíčkujeme připravené dno. Díly dáme lícními stranami k sobě, nástřihy na sebe. Poutka sundáme na polovinu a umístíme na okraj dolní části trupu (kde není zip). Od nástřihu na každou stranu 10 - 12 cm. Dolní část trupu, dno vaku a poutka spojíme sešitím na 1 cm a okraje obnitkujeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Připravíme si šňůrky (2 x 180 cm) a navlékač na gumu. Uchytíme šňůrku do navlékače a vedeme přes obě části tunelu kolem dokola. Konce ještě provlečeme přes poutko a uděláme uzel. Stejným způsobem postupujeme na druhé straně vaku.

 

 

 

 

Věříme, že náš postup byl nápomocný. Těšíme se na další společný projekt :)

JAK UŠÍT SPORTOVNÍ VAK

JAK UŠÍT SPORTOVNÍ VAK
Inspiraci na šití naleznete ve videu.